A szauna egy elkülönített helyiség, magáncélokra elegendő 2x2 m. A helyiséget teljesen fával borítják, a falak hőszigeteltek, legalább 5 cm szigetelőanyaggal, fapadok kerülnek elhelyezés-re, eltérő magasságokban.

A klasszikus változatot általában elektromos szaunakályhával fűtik fel kb. 90 ° C-ra. A kály-hán köveket helyeznek el, ezekre időről időre vizet öntenek. Úgynevezett felöntés készül.
Klímavezérléssel nemcsak a hőmérséklet szabályozható, hanem a megfelelő páratartalom is beállítható.

Fontos gondoskodni a megfelelő szellőztetésről, hogy az átnedvesedett fa száradni tudjon.

Tehát egy szaunafürdő egy túlhevítéses fürdő. Nagyon száraz levegő mellett a test felhevítésre kerül. 10-15 perc szaunázás után a test maghőmérséklete kb. 38-38,5° C. Ez tulajdonképpen már láznak minősülne, és lázzal a test az ellen küzd, ami egyébként megbetegítené. Ezzel tehát gyulladás előzhető meg. A kórokozók elpusztulnak.

A szaunázás folyamatához a lehűtés is hozzátartozik. Ez tréning a pórusok számára; gyorsan kitágulni, hogy párologtatni tudjon és ezzel hűtse a testet, majd gyorsan záródjon, hogy a meleget a testben tartsa.

A legjobb, ha a szaunázás után a szabadba megyünk, még télen is. Néhány perc a hideg levegőn lehűti a tüdőt és csekély mértékben a bőrfelszínt is. Azután lehetőség szerint merülőfürdőt vegyünk, de egy Kneipptömlő is megteszi, vagy egy tusoló. Így a test lehűl. Ezután érdemes jól megtörölközni és egy pihenőágyon kényelmesen elhelyezkedni és pihenni.

A felhevítéssel és lehűtéssel a test megtanulja a test, hogy megbirkózzon a hőmérséklet-ingadozással. Egy enyhe léghuzat nem vezet azonnal megfázáshoz. Tehát az immunrendszert erősítjük. A testet felvértezzük a környezeti befolyásokkal szemben.

Majd következhet egy 10-15 perces második vagy harmadik szaunázás is. Hetente egyszeri szaunázás ideális lenne, mind nyáron, mind pedig télen. Így nyáron is könnyebben elviselhető a kánikula. A test így edzi saját természetes klímarendszerét. A pórusok hő hatására megnyílnak, és hidegben pedig záródnak. Így az ember egészséges és formában marad.

A szaunázás életminőség, energia és fitnesz!